Een klassieker op onze menukaart is de soep van Zwolse mosterd. Toen wij in 1995 begonnen hadden wij een mosterdsoep op de kaart gezet van Franse mosterd gemaakt; heerlijke soep en in die tijd hadden nog niet veel restaurants mosterdsoep op de kaart staan. Als snel vertelde een gast ons over de mosterdmakers in de Wijndragerstoren in Zwolle. Een ambachtelijk bedrijf waar de verschillende smaken met passie gemaakt worden. Wij hebben de mosterd geproefd en sindsdien zijn wij (en onze gasten) verknocht aan de Zwolse mosterd. We gaven zelfs een potje ‘mosterd na de maaltijd’ mee naar huis in één van de eerdere jubileumjaren. In die tijd werden de potjes nog handmatig voorzien van een etiket en een papieren ‘hoedje’ waardoor wij eenvoudig ons eigen etiket erop konden maken. Nou ja, eenvoudig; het was toch wel even een secuur werkje waarmee we best wat vrije ochtendjes gevuld hebben.
De soep die wij met de Zwolse mosterd maken mag niet meer van de kaart. Wij hebben dat wel eens gedaan maar dan vroegen onze vaste gasten, na uitgebreid bestuderen van de kaart, waar de mosterdsoep was gebleven en of Pim misschien nog één keer die heerlijke soep wilde maken. De mosterdsoep heeft inmiddels dus een vaste plek verdiend. Er wordt alleen nog gevarieerd in garnituren: soms serveren wij de soep met uitgebakken spekjes of met gerookte zalm, op dit moment met een klein spiesje van gerookt zwijn. In de loop van de tijd hebben wij de soep op groentebouillonbasis gemaakt waardoor het ook voor de vegetarische menu’s geschikt is.
Mosterdsoep is goed thuis te maken, vooral als je de lekkerste mosterd gebruikt! Hieronder staat het recept van Pim. Uiteraard is Pims mosterdsoep ook bij ons te bestellen zodat het thuis alleen nog maar warm gemaakt hoeft te worden.
Ingrediënten:
Snijd de groentes in grove stukken. Vul een pan met 2 liter water en doe daarin de gesneden groentes, met laurierblad en kruidnagel. Dit aan de kook brengen en op een laag vuur tegen de kook aan houden gedurende 30 minuten. Schep met een schuimspaan de ingrediënten eruit. Laat de bouillon inkoken tot er een liter overblijft.
In de tussentijd de roux maken en aflaten koelen. Smelt hiervoor 50 gram boter (zonder te laten kleuren) en roer er 60 gram bloem doorheen.
Zodra de bouillon gereduceerd is, de koude roux toevoegen aan de warme bouillon en het geheel 2 minuten zachtjes laten koken (garen van de bloem). Haal van het vuur en voeg Zwolse mosterd toe naar smaak. Voor het romige smaakje ook een scheutje kookroom toevoegen.
Serveer met een vers gebakken broodje of soepstengel. Eet smakelijk!