Wat een gedoe die lockdown!
Ik hoor gemopper om mij heen over het gebrek aan tijd en focus; zeker als je naast thuiswerken en huishouding óók nog de kinderen met schoolwerk moet helpen. Koken schiet er dan wel eens bij in!
Maar wat dacht je van samen koken? Ik heb hieronder het recept van een wildstoof opgeschreven mét rekensommen én scheikundevragen. Zelfs aan verdieping heb ik gedacht, dus samen aan de slag met dat huiswerk. Het voordeel van stoofpot is bovendien dat je het ruim van tevoren kan maken en later gewoon opwarmen. Lekker én makkelijk dus!
Snijd de ui, appel en wortel in kleine blokjes, laat de zilver-ui uitlekken en wel de pruimen.
Rekensom: Als het totale gewicht van ui, wortel, champignon en zilver-ui 350 gram is en je moet van iedere groente evenveel gebruiken? Hoeveel champignon heb je dan nodig?
Verdieping: Als je geen wortel in huis hebt en je wil het totaal van de groente gelijk én in gelijke delen houden? Hoeveel champignon gebruik je dan?
Snijd het vlees in gelijke stukken en laat met een beetje boter en het vet van de eendenborst dichtschroeien. Het mag bruin worden.
Scheikundevraag: Wat is de maillardreactie?
Haal het vlees uit de pan maar let op: Laat de sappen in de pan zitten. Dat is puur smaak!
Doe een schepje basterdsuiker in de pan en laat het al roerend karamelliseren.
Scheikunde: Wat gebeurt er bij karamelliseren? En op welke temperatuur vindt deze reactie plaats?
Blus met water en een flinke scheut balsamico. Doe de tijm, rozemarijn, kruidnagel en laurier erin en leg het vlees terug in de pan. Met water aanvullen tot het vlees bedekt is. Dit op een laag vuur laten garen gedurende 45 minuten. Let op dat er voldoende vloeistof in de pan blijft zitten zodat het niet aanbrandt.
Voeg de fijn gesneden groente, de zilveruitjes en de gewelde pruimen toe en laat nog eens 10 minuten langzaam doorgaren. Op smaak brengen met peper en zout. Als er nog teveel vocht in de pan zit kan het gerust even sudderen. Het overtollige water verdampt en de smaak blijft in de pan. Wil je liever meteen aan tafel? Voeg dan wat aardappelzetmeel toe. Daarmee heb je een snelle en neutrale binding.
Rekenvraag: Hoe lang heeft de pan na het afblussen op het vuur gestaan? Of wat is 45 plus 10?
Rekenvraag: Als jullie tegelijkertijd een portie voor opa & oma willen maken, hoeveel vlees en groente heb je dan nodig?
Serveer met aardappelpuree of rijst en een stoofpeertje. Ik vind spruitjes er heerlijk bij maar andere groente kan natuurlijk ook. Eet smakelijk!
I ps Kiezen jullie toch voor het traditionele schoolwerk en houd je graag tijd over voor andere dingen? Bestel dan gewoon de stoofpot bij een leuk restaurantje in de buurt!