Als bijzondere burger van ´t Harde is deze keer Martin Roest uitgenodigd voor een interview. Martin is 50 jaar oud en woont met zijn vrouw Judith nog nét op ’t Harde, aan de rand van het grondgebied. Martin en zijn vrouw zijn echte globetrotters.

Je woont op ’t Harde. Hoe lang al? Ooit ergens anders gewoond?
Wat maakt het wonen hier voor jou prettig of bijzonder?
“Wij wonen sinds 2006 op ’t Harde”, vertelt Martin. Geboren in Capelle a/d IJssel, opgegroeid in Amersfoort heeft hij ook in de omgeving van Utrecht en Amsterdam gewoond. “De laatste ‘standplaats’ was Huizen, toen werkte ik in Naarden. Omdat mijn vrouw bij de provincie Overijssel ging werken, zijn we in deze omgeving op zoek gegaan naar een huis. Het huis dat we nu hebben, hebben we flink moeten verbouwen! Maar nu is het naar onze zin.” Martin vindt het prima wonen, op ’t Harde. “De omgeving is mooi, we wonen lekker rustig, we kunnen altijd buiten bezig zijn en de mensen zijn vriendelijk.”

Heb je een levensmotto of favoriete uitspraak?
Martin hoeft niet lang na te denken: “Mijn motto is om elke dag iets nieuws te doen, te leren of te ervaren dat iets bijdraagt aan mijn leven. Nieuwe mensen ontmoeten, lezen, reizen. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren. Ik sta overal voor open.”

Wat is je beroep? Heb je daar bewust voor gekozen of ben je ‘erin gerold’?
Martin werkt nu ongeveer 20 jaar bij het bedrijf Givaudan. Givaudan maakt halffabricaten voor de voedingsindustrie. Zijn functie is op dit moment Global manufacturing excellence lead. Een hele mond vol! Hij is verantwoordelijk voor projecten in 20 fabrieken wereldwijd, die hij regelmatig bezoekt, voor reguliere projecten of op verzoek omdat er problemen zijn opgetreden.
Martin bekijkt – vaak met een team van mensen – hoe de processen of de techniek verbeterd kunnen worden, als ook de kwaliteit van de producten. Hij spreekt met de proces operators om te horen welke problemen ze tegenkomen, en of zij mogelijkheden tot verbetering zien.
“Ik ben een ‘hands on’ persoon”, legt Martin uit. “Ik houd niet van bureauwerk. Ik wil ter plekke informatie vergaren, met hulp van de werknemers oplossingen bedenken. Dat werkt het beste”.
Martin heeft Chemie gestudeerd, de kant van elektronische schakelingen met licht, en is daar ook op gepromoveerd. Hij heeft na zijn studie onder anderen bij Shell en DSM gewerkt; dat was niet echt de richting die hij gestudeerd had. Uiteindelijk is hij in een totaal andere branche, de voeding, bij Givaudan (een Zwitsers bedrijf) terecht gekomen. “Elke 3 jaar ongeveer wissel ik van functie. Het is niet expres: Ik krijg allerlei leuke dingen in mijn schoot geworpen. Dit bevalt mij uitstekend”, zegt hij tevreden. Omdat hij vanuit zijn functie op dit moment veel in Spaanstalige landen werkt, heeft hij de Spaanse taal geleerd. “Altijd handig, ook voor op reis”, legt hij uit.

Heb je hobby’s? Wat doe je in je vrije tijd? Waar haal jij voldoening uit?
“Ik heb heel veel hobby’s! Ik houd van hardlopen, fietsen, lezen, duiken, lekker eten maken en opeten, en reizen. Ik ben ook duikinstructeur. Samen met een vriend heb ik al meer dan 10 jaar een duikschool.
Samen met mijn vrouw reis ik heel veel. We reizen het liefst op de fiets rond; zo leer je het land echt kennen. Het is avontuurlijk en je maakt kennis met de bevolking, hetzij door wat je ziet en bezoekt, hetzij door waar je overnacht. De fiets is een laagdrempelig vervoermiddel. Mensen praten eerder tegen je dan wanneer je in een auto zit. Mijn vrouw en ik vinden zuidoost-Azië erg leuk. In China bijvoorbeeld, zijn we een dag mee geweest met een docent Engels en zijn schoolklas. Heel bijzonder!.
Mijn mooiste duiken tot nu toe heb ik in Australië en Cuba gemaakt. In Cuba hebben we tussen de haaien gedoken: zijdehaaien en Caribische rifhaaien. Prachtig! Ook heb ik wel eens onder het ijs gedoken. Dat is ook een bijzondere ervaring.”
Op de vraag welke landen hij nog graag zou willen bezoeken antwoordt hij: “Er zijn er nog zoveel! In ieder geval willen we nog naar Nieuw-Zeeland, naar de Galapagos-eilanden en terug naar Afrika – met name Kenia en Tanzania.”

Heb je een bijzondere jeugdherinnering?
In zijn jeugd heeft Martin in Amersfoort gewoond, aan de rand van de stad. “Met vriendjes ging ik altijd naar buiten, de natuur in. Spelen, hutten bouwen, gewoon heerlijk buiten”. De liefde voor de natuur zit er nog steeds in: thuis is hij ook veel en graag buiten te vinden.

Welk boek zou iedereen eens moeten lezen of welke film eens moeten zien?
Martin houdt erg van lekker eten en koken, dus hij prijst een boek aan van Harold McGee, Over eten en koken. Dit boek legt de historie van de gerechten uit en de wetenschap achter het koken: kortom, de wetenschap van en cultuur in de keuken. “Het is wel een dikke pil”, waarschuwt hij. “Als alternatief kun je ook The cook and the chemist lezen. Dat is ook leuk én in het Nederlands”.
De film die hij iedereen aanraadt, is een ‘ouwetje’: La vita e bella. “Deze film is heel bijzonder. Het speelt zich af in de tweede wereldoorlog; het is een tragisch thema met toch veel humor.”

Goede buren of verre vrienden?
“Tja, beide eigenlijk”, zegt Martin. “Onze buren reizen ook veel en we passen voor elkaar op het huis. Doordat ik over de hele wereld werk en reis, houd je daar ook vriendschappen aan over.”

Wat is je favoriete jaargetijde?
Martin denkt even na en besluit dan dat de zomer zijn favoriete jaargetijde is. “Ik houd van warmte en lange avonden. De zomer is favoriet, hoewel ik de wisseling van de jaargetijden ook wel kan waarderen”.

Wat is je favoriete eten?
Martin houdt erg van lekker eten, zoals u al heeft kunnen lezen. Een echte voorkeur heeft hij niet, maar het eten in zuidoost Azië behoort tot de topfavorieten.
Pim heeft twee verschillende burgers gemaakt, allebei met kip. De ene burger is Aziatisch getint, met gember, sereh, komkommer, een bosuitje en room. De andere burger is meer Indonesisch, met een pittige tomatensaus, sugar snaps en taugé.

Martin proeft aandachtig en besluit dat de Aziatische burger zijn voorkeur geniet.
Deze bijzondere burger staat dus de komende weken bij Amuse op de kaart, als voorgerecht!

WhatsApp chat