Roos Mulders proeft haar Bijzondere Burgers op het tuinterras van Amuse.

Vera heeft het initiatief genomen om interessante inwoners van ’t Harde te bevragen over hun leven hier. Een uittreksel van het artikel wordt gepubliceerd in De Buurtgenoot, een tijdschrift voor ’t Harde door Wijnand Voogt. De ‘Bijzondere Burger’ wordt ook gevraagd naar hun lievelingseten en Pim van Amuse ontwerpt daar een mini-hamburger voor.

Als bijzondere burger van ´t Harde is deze keer Roos Mulders uitgenodigd voor een interview. Roos is 21 jaar oud en studeert vliegtuigbouwkunde in Delft.

Je woont op ’t Harde. Hoe lang al? Ooit ergens anders gewoond?
Roos is geboren en getogen op ’t Harde. Door haar studie vliegtuigbouwkunde verblijft ze enkele dagen per week in Delft, in een studentenhuis. Zodra ze kan, is ze weer thuis, bij haar familie, de honden en haar paard Guan. “Het leven in de stad is erg onrustig, jachtig en snel”, vindt Roos. “Over het dorpsleven hangt een soort rust, dat is erg fijn. Ik vind het heerlijk om door het bos te lopen, met onze honden Bep en Rita, en met mijn paard te gaan rijden. Ook is het Veluwemeer dichtbij. Lekker uitwaaien en varen met de boot!”

Kalm en grappig blijven

Roos Mulders

Heb je een levensmotto of favoriete uitspraak?
Roos weet het meteen: Kalm en grappig blijven. Ze laat zich zodoende niet snel van de wijs brengen. “Het is beter om niet zo te stressen, ook niet als je vervelende klussen moet doen. Gewoon kalm blijven, dat heeft effect op je omgeving. En met een grapje kun je snel de spanning verminderen en dat heeft ook positieve gevolgen.”

Wat is je beroep? Heb je daar bewust voor gekozen of ben je ‘erin gerold’?
Roos heeft nog geen beroep. Zij studeert vliegtuigbouwkunde, oftewel aeronautical engineering. “Mijn vader en opa hebben wel invloed gehad op de keuze van mijn studierichting”, zegt ze nadenkend. “Mijn opa was machinist op de grote vaart. Ook heeft hij een zeilboot en ik mocht wel eens met hem mee om te kijken hoe er reparaties werden gedaan aan de motor. Indrukwekkend vond ik die machinerieën. Mijn vader wilde in zijn diensttijd piloot worden. Dat kon niet, helaas, en toen kwam hij bij de luchtdoelartillerie terecht. Techniek en vliegtuigen zit dus in mijn bloed!”
Roos wordt bij Amuse gebracht in een Jeep Hotchkiss, een Frans fabricaat gebaseerd op de Willy’s uit de tweede wereldoorlog. Ook bezit haar moeder een blauwe Volvo uit 1978. Roos helpt dan ook graag bij het sleutelen aan auto’s. Techniek zit in de familie.

Ga doen wat je leuk vindt en volg je hart

Tineke Bakker tegen Roos tijdens een career-event

Tijdens mijn HBO opleiding werd ook een career event gehouden op school. Verschillende bedrijven geven dan een presentatie over hun core business. Ook Boeing was daarbij en toen heb ik persoonlijk gesproken met mevrouw Tineke Bakker, die voor Boeing verantwoordelijk is voor negen landen. Zij zei tegen mij: “Ga doen wat je leuk vindt en volg je hart”.“

Op de HAVO moest Roos een studierichting kiezen, en ze twijfelde tussen vliegtuig-onderhoudstechniek of dierenartsassistente. Ze besloot voor het eerste: “Ik bedacht dat er waarschijnlijk in de vliegtuigindustrie meer werk te vinden zou zijn. Na de HAVO ben ik op MBO-niveau gestart met de studierichting VeVa Vliegtuigonderhouds-techniek. Van de 100 gestarte studenten waren er 4 vrouw. Ik vond het geweldig en haalde goede cijfers. Ik gaf medeleerlingen bijles in wiskunde, natuurkunde en aerodynamica, meestal via Skype, waarbij ik op een whiteboard dingen uitlegde. Dat was gewoon heel leuk.

Aan het einde van de MBO-opleiding (in 2018) ben ik door de school voorgedragen bij het NLF (Nederlandse Luchtvaart Fonds) voor de prijs van Excellente MBO-student in de vliegtuigsector. Ik moest op gesprek komen in Noordwijk, voor een panel van 6 mensen uit de luchtvaartindustrie. Best een beetje eng, want ik moest uitleggen waarom ik voor die prijs in aanmerking kom. Uiteindelijk bleef ik over met een jongen, die luchtvaartdienstverlening studeert.
Inmiddels had ik al besloten dat ik wilde doorstuderen, op HBO-niveau, en had ik me aangemeld in Delft.
De prijsuitreiking vond plaats in hotel Oranje in Noordwijk, op een gala-avond. Heel indrukwekkend: allemaal hoge functionarissen uit de luchtvaartindustrie, zoals de CEO’s van Martinair, Fokker, Schiphol enzovoort. Ook generaal Luyt van de luchtmacht van Defensie was aanwezig, André Kuipers was er, Tineke Bakker van Boeing en nog veel meer belangrijke mensen.
De NLF heeft besloten om dat jaar twee prijzen uit te reiken: de jongen die Luchtvaartdienstverlening studeerde en ik kregen allebei een oorkonde. Daarna heb ik nog wat woorden gewisseld met de aanwezigen. Generaal Luyt wilde mij graag bij de luchtmacht inlijven”, zegt Roos met een brede glimlach.

Heb je hobby’s? Wat doe je in je vrije tijd? Waar haal jij voldoening uit?
Roos is dol op paardrijden. Haar paard, Guan, staat bij manege Vis op ’t Harde. Ze probeert minstens 4 keer per week bij hem te zijn en/of met hem te gaan rijden. Thuis wonen de Deense doggen van de familie, Bep en Rita, waar ze ook graag mee loopt. Genoeg dieren te verzorgen, dus!

Heb je een bijzondere jeugdherinnering?
Roos hoeft niet lang na te denken. “Hutten bouwen in het bos hier, met vrienden en vriendinnen en dan ‘zwaardgevechten’ houden. En op vakantie in Vlieland, met de boot. In de haven kwam je vanzelf anderen tegen waar je mee optrok. Eén van de bezigheden was krabben vangen. Die kruipen tegen de palen van de pier op en wij vingen ze met een netje en zetten ze in een emmer water. Als we een emmer vol hadden, lieten we ze boven aan een boothelling los en keken welke krab het eerste beneden was. Helaas wisten we nooit wie precies die krab gevangen had, dus iedereen had gewonnen”.

Welk boek zou iedereen eens moeten lezen of welke film eens moeten zien?
Roos is verzot op de boeken van de Grijze Jagers. Ze heeft de hele serie gelezen en wacht met ongeduld op de nieuwe boeken die uit moeten komen. Ook al zijn ze geschreven voor 12- tot 14-jarigen, toch wil ze ze graag lezen. Het blijft boeien, vindt ze.
De film die iedereen volgens haar moet zien, is Soldaat van Oranje. Bij haar thuis wordt standaard op 4 of 5 mei deze film bekeken. “Het tijdsbeeld is boeiend en ook dat het een waargebeurd verhaal is, ook al zal het her en der wat opgepoetst zijn. Het is het verhaal van de oorlog, hoe het is gegaan en hoeveel moed die mensen hadden”.

Roos wordt gebracht in een Jeep Hotchkiss

Goede buren of verre vrienden?
“Bepaalde dagen woon ik in Delft, met kamergenoten. Dat zijn dus eigenlijk buren. We kennen elkaar nu zo goed, dat ik hen wel vrienden kan noemen. Maar ook op ’t Harde en in de omgeving heb ik mijn vrienden. Dus allebei!”, zegt Roos.

Wat is je favoriete jaargetijde?
Roos is stellig: de lente en herfst. “Ik houd niet van hitte. De temperaturen van de lente en herfst zijn precies goed. In de hitte kan ik ook niet rijden met Guan, dat is niet goed voor hem. Ook zijn de kleuren in de natuur in de lente en herfst het mooist”.

Oma maakt vaak gehakt met sperzieboontjes en satésaus; heerlijk!

Roos over haar favoriete eten.

Wat is je favoriete eten?
Roos is dol op gehakt met sperziebonen en satésaus. Haar oma maakt dat vaak voor haar. Er zijn 3 burgers voor haar bedacht. De eerste is een burger met de boontjes erin gebakken, wat rauwkost eronder en satésaus erop. In de tweede burger zit de satésaus erin en liggen er boontjes onder. De derde burger is een gehaktstaaf met boontjes erin en de satésaus met extra boontjes erop.

Na aandachtig gegeten en geproefd te hebben, weet Roos het zeker: de eerste hamburger vindt zij het lekkerst. Deze bijzondere burger staat dus de komende weken bij Amuse op de kaart, als voorgerecht!

WhatsApp chat