BIJZONDERE BURGER VAN ´T HARDE
Vera heeft het initiatief genomen om interessante inwoners van ’t Harde te bevragen over hun leven hier. Hen wordt ook gevraagd naar hun lievelingseten en Pim van Amuse ontwerpt daar een mini-hamburger voor.
Als bijzondere burger van ´t Harde is deze keer Gerald Schoots uitgenodigd voor een interview. Gerald is getrouwd met zijn jeugdliefde Marga en zij hebben twee zonen.

Je woont op ’t Harde. Hoe lang al? Ooit ergens anders gewoond?
Gerald is geboren en opgegroeid in Apeldoorn. Daarna heeft hij o.a. in Leusden en Noord-Holland gewoond. “Ik heb altijd de voorliefde voor de Veluwe behouden”, vertelt hij. “Marga en ik kwamen van de Veluwe en wilden graag weer terug. We hadden geluk bij het vinden van een baan, een huis en nu wonen wij al bijna 19 jaar op ’t Harde”.
Gerald vertelt dat hij in zijn jonge jaren altijd buiten was. Hij bouwde hutten met zijn vrienden en speelde op straat. Hij was als kind al natuurgericht en dat gevoel groeide alleen maar: hij fietste enorm veel en ver, soms wel 150 km per dag, met een koffer met fotografie-apparatuur achterop, om de mooie dingen of dieren die hij onderweg zag te kunnen vastleggen. “Ik wilde na de MAVO dan ook graag naar de middelbare bosbouwschool. Helaas werd ik daar vanwege mijn te jonge leeftijd niet aangenomen”, verzucht hij. Dan maar doorleren op de HAVO. “Tja, en daar leerde ik andere mensen kennen en kreeg andere interesses, met name in auto’s. Ik kreeg oog en interesse voor de techniek en de vormgeving. Met name Land Rover was mijn favoriete merk”, verteltGerald, “maar toch ben ik nog steeds groot fan van de natuur.” Hij is erg blij hier met zijn gezin te kunnen wonen: “’t Harde is op een prettige, positieve manier kneuterig”, vindt hij. “Je kunt hier je kinderen in een veilige omgeving laten opgroeien”.

Heb je een levensmotto of favoriete uitspraak?

Gerald moet hier even over nadenken, want hij heeft keuze! Hij kiest uiteindelijk voor het motto: Je kunt alleen spijt hebben van de dingen die je NIET gedaan hebt. Met andere woorden: wees niet te bang om iets te proberen. “Pippi Langkous deed het ook”, lacht hij. “Zij zei altijd: Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”.

Wat is je beroep? Heb je daar bewust voor gekozen of ben je ‘erin gerold’?
“Ik ben sales manager bij een groot automerk”, vertelt Gerald. “Dat stamt dus uit mijn schooltijd, mijn interesse voor autotechniek en –vormgeving. Ik vind het nog altijd leuk en interessant!”

Heb je hobby’s? Wat doe je in je vrije tijd? Waar haal jij voldoening uit?
Gerald veert op bij deze vraag. Hij heeft een bijzondere hobby! “Ik ben faunabeheerder, van een gebied hier in de omgeving”. Hij begint enthousiast te vertellen over Faunabeheer. “Dit heeft weliswaar te maken met jagen, maar heeft voornamelijk een ander doel. Een faunabeheerder beheert een gebied door in kaart te brengen hoeveel dieren er zijn en in te grijpen waar nodig. In ons gebied zijn dat met name vier soorten dieren: Edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen, Van belang is, om het aantal dieren zo te krijgen dat ze zichtbaar zijn voor het (toeristische) publiek maar dat de kans op aanrijdingen niet te groot wordt. Daarnaast moet het aantal dieren binnen de perken blijven zodat de duurzame ontwikkeling van de afwisselende Veluwse bossen kan doorgaan. Edelherten bijvoorbeeld: deze zijn dol op jonge scheuten van planten en bomen. Als je hen hun gang laat gaan, komt de verjonging van bos in gevaar omdat het niet meer tot ontwikkeling komt”. Het onderwerp ligt hem erg na, dat zien de interviewers duidelijk! Gerald heeft voor de uitvoering van deze functie cursussen gedaan en is daarmee gediplomeerd Grofwildbeheerder. “Dat is een pittige opleiding”, zegt hij. “Je wordt geacht heel veel te weten en te kunnen zien aan de fauna én flora van een gebied. Wanneer je dieren ziet, moet je kunnen inschatten hoe oud ze zijn en of ze gezond zijn. Daarmee is dit een hobby met nut en noodzaak waar iedereen baat bij heeft.

Maar Gerald doet nóg meer: Vanuit zijn kennis en ervaring is hij bestuurslid van een Wild Beheers Eenheid. Dat is een vereniging van jagers/faunabeheerders.

Ook maakt Gerald – tot zijn grote genoegen – deel uit van het Burgercomité van de gemeente Elburg dat de vriendschapsband onderhoudt met Parnerstad Haselünne, vlak over de grens bij Emmen in Duitsland. Hij vertelt daar enthousiast over: “We delen al meer dan 30 jaar evenementen, cultuur en herdenkingen met elkaar. Bijvoorbeeld op 4 mei komt een delegatie van jong en oud uit Haselünne naar Elburg. Ook in Duitsland wordt de tweede wereldoorlog herdacht: dat gebeurt op 9 november. In 1938 werden in de nacht van 9 op 10 november in Duitsland heel veel Joodse bedrijven en mensen aangevallen, in de zogeheten Kristallnacht. Dat gedenken wij (een delegatie van scholieren en inwoners uit Elburg) dan met de inwoners van Haselünne. Als mensen geïnteresseerd zijn, dan zijn we als Burgercomité onder andere op Facebook te volgen: www.facebook.com/elburghaselunne

Heb je een bijzondere jeugdherinnering?
“Die heb ik eigenlijk al verklapt”, zegt Gerald. “Ik fietste in mijn vroege puberjaren enorm veel en ver, met de fotokoffer achterop. Dat waren prachtige tochten waar ik ontzettend van genoot”. 


Welk boek zou iedereen eens moeten lezen of welke film eens moeten zien?
Veel tijd om te lezen heeft Gerald niet en hij vindt dat wel een beetje jammer. Maar je moet keuzes maken! Van films weet hij wel het een en ander: “Ik vond de film Schindlers List erg bijzonder. Natuurlijk is de sfeer, belichting en muziek van die film al indrukwekkend, maar mij is het meest bijgebleven dat iemand, die zo makkelijk met het regime kon ‘meewaaien’, op een zeker moment de keuze maakte om een andere richting te kiezen en uiteindelijk daar tegenin te gaan“.

Goede buren of verre vrienden?
Gerald weet het zeker: ALLEBEI!! “Wij hebben fantastische buren”, zegt hij. “Al ben ik soms bang overlast te veroorzaken als ik weer eens een luidruchtige auto mee naar huis breng”. Het zij hem vast vergeven!
“Verre vrienden hebben we overal, zelfs buiten onze landsgrenzen: Kreta, Frankrijk, België, Duitsland. Maar ook dichterbij op ’t Harde en in Elburg”.
 

Wat is je favoriete jaargetijde?
Gerald moet even nadenken. Hij vindt de lente en de herfst beide fijn. Toch kiest hij uiteindelijk voor de winter. “Een echte winter, hoor! Als ik in het bos aanzit en ik sneeuw langzaam helemaal onder, door die mooie grote sneeuwvlokken, dan geniet ik met heel mijn hart”, zegt hij genietend.


Wat is je favoriete eten?

Gerald vond het niet eenvoudig om dit door te geven. Hij realiseert zich dat hij een bijzondere smaak heeft: hij houdt van wild én truffels. Gelukkig is dat voor Pim geen probleem: hij maakte twee verschillende burgers die Gerald kan proeven. Gerald mag kiezen welke burger er op het menu van Amuse komt te staan.
De ene hamburger is gemaakt met hertenvlees en gerookt zwijnenvlees, gaat vergezeld van zelfgemaakte truffelmayonaise en een gefrituurde Shitake-paddenstoel. De andere burger is gemaakt van hertenstoofpot en versierd met winterpostelein uit eigen tuin.
Na aandachtig gegeten en geproefd te hebben, weet Gerald zeker dat de eerste hamburger met een (herten)neuslengte verschil gewonnen heeft. Deze bijzondere burger staat dus de komende weken bij Amuse op de kaart, als voorgerecht!

WhatsApp chat