Jeanette de Moed (bijzondere burger van 't Harde) achter drie van haar eigen hamburgertjes.

Bijzondere Burger

Vera heeft het initiatief genomen om interessante inwoners van ’t Harde te bevragen over hun leven hier. Hen wordt ook gevraagd naar hun lievelingseten en Pim van Amuse ontwerpt daar een mini-hamburger voor. Een samenvatting van dit interview is gepubliceerd in ‘De Buurtgenoot’

Als bijzondere burger van ´t Harde hebben we Jeanette de Moed uitgenodigd voor een interview. Jeanette is getrouwd met André en ‘moeder´van twee poezen en een oud-Duitse herder.

Je woont op ’t Harde. Hoe lang al? Ooit ergens anders gewoond?
Ik kom oorspronkelijk uit Noord-Holland, Alkmaar, en woon sinds 2½ jaar op ’t Harde. In mijn jeugd verbleef ons gezin veelvuldig op camping Haereland, bij Doornspijk. Ik heb daar altijd erg van genoten. Rond mijn 20e jaar werd de camping opgeheven en ik vond dat een vreselijk gemis. Ik was dus altijd al van plan om op de Veluwe te gaan wonen en werken. Maar zoals dat gaat in het leven, kan het even duren voordat een wensdroom in vervulling gaat”, vertelt Jeanette. Toen ze in haar huidige beroep aan de
slag ging, werd de drang naar de bossen – liefst met water in de buurt – steeds sterker. Gelukkig vonden zij en haar man een huis op ’t Harde: dicht bij het bos en ook dicht bij het Veluwemeer. Missie geslaagd!

Heb je een levensmotto of favoriete uitspraak?
“Mijn motto is: Het leven is een feest maar je moet zelf de slingers ophangen”. Jeanette is ervan overtuigd dat je zelf van het leven een feest kan maken: blijven dromen en je kansen zien en grijpen.

Wat is je beroep? Heb je daar bewust voor gekozen of ben je ‘erin gerold’?
Jeannette heeft verschillende dingen gedaan: cliëntadviseur bij een bank, commerciële dienstverlening bij een reisbureau, medewerker inkoop binnendienst en is als ZZP-er sportmasseur geweest. “Bij de bank heb ik André leren kennen en zijn we een bankstel geworden”, lacht Jeanette. Door haar blijvende verlangen naar de natuur besloot ze zich te laten omscholen. Een bewuste keuze dus. Ze is nu werkzaam als Boswachter Publiek in de regio Hoenderloo. “Ik regel alles om te zorgen dat het publiek kan recreëren: ik zorg dat de wandelroutes begaanbaar en duidelijk aangegeven zijn, dat er voldoende banken in het bos aanwezig zijn en dat die schoon en heel blijven, dat de ruiterpaden in orde zijn, ik verzorg excursies, stuur vrijwilligersgroepen aan en ben werkvoorbereider voor de organisaties die in het bos klussen doen voor de boswachterij”, vertelt Jeanette. “Ook heb ik contact met aannemers die opdrachten uitvoeren zoals het verplaatsen van banken, het plaatsen van slagbomen et cetera. Dit alles vergt een hoop werk binnen, achter de computer en dat gaat helaas ten koste van het buiten werken, wat ik heel graag doe”. Misschien neemt ze nog wel eens een functie Boswachter Beheer aan, zodat ze meer buiten kan zijn. Deze boswachters zijn veel meer in de natuur zelf aan de slag. Jeanette vindt haar beroep echt geweldig: ze heeft van haar hobby haar werk kunnen maken. “Een boswachter is de gastheer van de natuur en moet beschikken over goede communicatieve eigenschappen”, vindt ze. Het publiek is zeer betrokken bij de natuur en ze beantwoordt regelmatig vragen over haar werkterrein: over planten en dieren, de houtkap die her en der plaatsvindt en ook over de jacht.

Heb je hobby’s? Wat doe je in je vrije tijd? Waar haal jij voldoening uit?
“Op dit moment werk ik 32 uur. Naast het werk, de huishouding en mijn eigen tuin is er niet veel tijd voor andere dingen”. Ze kent nog niet veel mensen op ’t Harde maar wil daar zeker verandering in brengen door oude hobby’s weer op te pakken, zoals paardrijden, schilderen, sporten en naar de sauna. Nu zij en haar man wat meer gesetteld zijn, is ze vast van plan allerlei dingen in gang te zetten.

Heb je een bijzondere jeugdherinnering?
“Mijn mooiste jeugdherinneringen liggen op en rond camping Haereland. Ik ging altijd met een groepje vrienden en vriendinnen op pad: rondstruinen in het bos, muziek draaien op de zandverstuiving of varen op het Veluwemeer. Ook organiseerden we ´survivaltochten´vanaf de camping: slaapzakken en eten mee, naar één van de eilandjes op het Veluwemeer varen en daar met z’n allen overnachten. Er was altijd iets leuks te doen!”, vertelt Jeanette enthousiast.

Welk boek zou iedereen eens moeten lezen of welke film eens moeten zien?
“Ik vind het boek ‘de reiziger’ van Diana Gabaldon erg mooi. Als je van natuur en kastelen houdt, is dit een prachtig, pakkend boek. Inzake films heeft ze een brede smaak: de film Wild over de Veluwe vindt ze geweldig
mooi, maar ook de film Shawshank Redemption is een aanrader. Notting Hill en andere romcoms zijn gewoon ‘lekker ontspannend’, vindt Jeanette.

Goede buren of verre vrienden?
Jeanette neigt naar goede buren. Door de verhuizing naar de Veluwe ziet ze haar oude vrienden minder. Zij en haar man vertoeven regelmatig een weekend in Noord-Holland om beide moeders te bezoeken en proberen dan ook hun oude vrienden op te zoeken maar toch is afstand wel eens een obstakeltje.

Wat is je favoriete jaargetijde?
“Ik houd het meest van de lente en de herfst. Van de lente omdat ik erg geniet van de ontluikende natuur en de fluitende vogels die bezig zijn hun territorium voor dit jaar af te bakenen. Er is in de lente veel te zien; de natuur barst uit! In de herfst geniet ik erg van de kleuren en de geuren van de natuur. Een feest voor het oog”, legt ze uit.

Wat is je favoriete eten?
Biefstuk met pepersaus is één van de favorieten van Jeanette. Pim heeft dan ook een burger gemaakt van biefstuk tartaar waarbij een warme ui-peperchutney en warme pepersaus serveert. Jeanette proeft met aandacht en verklaart deze burger ‘een feestje op de tong’. Een aanrader dus! Deze bijzondere burger staat dus de komende weken bij Amuse op de kaart, als voorgerecht!

WhatsApp chat