Als bijzondere burger van ‘t Harde hebben we Joas Burggraaf uitgenodigd voor een interview. Joas is 34 jaar en getrouwd met Elise. Joas is Director of Photography: hij maakt [korte] films en documentaires en reist voor zijn werk de hele wereld over.

Je woont op ’t Harde. Hoe lang al? Ooit ergens anders gewoond?
“Wij wonen sinds 5 jaar op ’t Harde”, vertelt Joas. Geboren in Enschede is hij met zijn ouders – en later zelf – al 14 keer verhuisd en heeft bijna overal in Nederland wel gewoond. Door zijn bijzondere beroep kan Joas wonen waar hij wil, maar heeft met Elise voor de Veluwe gekozen. “Het wonen op de Veluwe is erg prettig! Je hebt hier rust, ruimte en frisse lucht. Ook hebben wij een lekker grote tuin, dat vinden wij geweldig”, vertelt Joas. “De sfeer in ’t Harde is erg vriendelijk. Mensen zijn open en gezellig. En men groet elkaar op straat”.

Heb je een levensmotto of favoriete uitspraak?
Het motto dat Joas aanhangt is: Wees jezelf. Wees echt. Iedereen is leuk en iedereen verdient een kans. Maar let wel: bescheidenheid siert de mens.

Wat is je beroep? Heb je daar bewust voor gekozen of ben je ‘erin gerold’?
Het beroep van Joas is Director of Photography, kortweg D.O.P. Joas is opgeleid als multimedia vormgever; hij ontwierp websites, logo’s en huisstijlen voor bedrijven. “Ik weet van mezelf dat ik heel creatief ben. Ik heb ook uitdaging nodig en houd niet van routine. Omdat ik goed was in tekenen, wiskunde etc. dacht ik in eerste instantie aan een baan als architect”. Tijdens een stageperiode bij de EO werd hij ‘on the spot’ ingezet als cameraman voor het programma BlinQ en kwam zo in aanraking met wereld van documentaires, films en fotografie. Dat was een aha-erlebnis voor Joas: “Ik vond en vind die wereld geweldig. Ik ken geen ander vak met zoveel uitdagingen en diversiteit in het werk”.

Joas werkt voor een project samen met allerlei mensen. Als er een documentaire of film gemaakt wordt, heeft hij al in zijn hoofd hoe hij het onderwerp het beste kan overbrengen. Hij tekent hij het script helemaal uit, bekijkt locaties en overlegt met de regisseur en de set dresser over de stijl van de film, de sfeer, het gebruik van [het juiste] licht etc. Alles om de beelden die getoond worden precies goed te krijgen. Als het filmen daadwerkelijk begint, stuurt Joas alle technisch personeel aan. De regisseur stuurt de acteurs aan. “Het is erg belangrijk dat er op de set een goede teamgeest is: als iedereen het naar zijn zin heeft, lever je het beste product”, vindt hij. Hij kiest ‘zijn mensen’ dan ook met zorg uit.

Heb je hobby’s? Wat doe je in je vrije tijd? Waar haal jij voldoening uit?
“Mijn werk is mijn hobby, eigenlijk. Ik kijk zelf veel films en series, om te bestuderen hoe deze gemaakt zijn en overkomen. Hoe heeft die regisseur dat gedaan? Hoe is het camerawerk gedaan?”
Maar werk is niet alles: Joas en Elise genieten graag van hun vrije tijd samen en van motor rijden. Ze hebben ook goede vrienden waar ze graag tijd mee doorbrengen. Een druk leven, dus!

Heb je een bijzondere jeugdherinnering?
Daar hoeft niet lang over nagedacht te worden: “Ik bouwde met mijn 2 jongere broertjes een heel dorp van lego, op tafel. Daarna bedachten we een verhaal, bijvoorbeeld dat er een vliegtuig neerstortte op het dorp. Mijn broertjes bewogen het vliegtuig, de lego-poppetjes en spraken de teksten in. Ik filmde alles. Eigenlijk was ik toen al bezig met dit vak…”.

Welk boek zou iedereen eens moeten lezen of welke film eens moeten zien?
“Ik zou iedereen aanraden de film ‘No country for old men’ te bekijken. Het is een heftige film, dat zeker wel, maar het camerawerk, door cameraman Roger Deakins, is fantastisch en de sfeer in de film is precies zoals die moet zijn”, vertelt Joas enthousiast.

Tegen wie kijk jij op? Welke beroemdheid is nog steeds ‘echt’?
“Ik ben groot fan van cameraman Roger Deakins. Hij is mijn held, zou je kunnen zeggen. Hij is een heel normaal, bescheiden, down to earth persoon. Terwijl hij de beste van de wereld is! Hij verdient ongelofelijk veel respect.
Zijn filosofie spreekt mij erg aan: Hij motiveert zijn belichting op realistische lichtbronnen”. Joas vindt dat hij daar veel van leert± hij kan daardoor beter motiveren waarom hij een locatie of lichtbron wil gebruiken. Zo wordt bijvoorbeeld een extra schemerlamp besteld bij productie, of bepaald waar de kaarsen op een tafel komen te staan, met een lamp buiten beeld kan dan de acteur mooi belicht worden terwijl het lijkt alsof dat licht van de kaarsen of schemerlamp komt. Dit geeft een heel natuurlijk gevoel voor de kijker.

Goede buren of verre vrienden?
Joas en Elise hebben goed contact met alle buren en zijn daar erg blij mee. Omdat Joas zo vaak verhuisd is, heeft hij ook ‘verre vrienden’. Hij zou geen van allen willen missen.

Wat is je favoriete jaargetijde?
“Ik vind de herfst een prachtige tijd van het jaar. De kleuren veranderen, het licht verandert, de sfeer verandert… Een fascinerend schouwspel.”

Wat is je favoriete eten?
Ik houd erg van chorizo, een Spaanse worst, en van de echte Italiaanse keuken en dan met name van Gorgonzola. Mijn vader en ik zijn daar beide gek op.
Pim heeft dan ook twee burgertjes gemaakt: 1 met chorizo-kruiden en onder anderen een plakje chorizo erop en 1 met gorgonzola erdoor en een gorgonzola-sausje erop met een stukje komkommer en tomaat. Joas proeft graag en besluit na wat wikken en wegen dat de gorgonzola-burger tóch lekkerder is.
Deze staat dus de komende weken bij Amuse op de kaart, als voorgerecht!

WhatsApp chat